جشنواره موسیقی فجر، استادان در کنار جوانان
بیست و چهارمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر روز ۱۹ آذرماه در هشت سالن بزرگ شهر تهران آغاز شد و روز سهشنبه ۲۶ آذر با تقدیر از هنرمندان موسیقی به کار خود پایان داد.
در مراسم اختتامیه جشنواره امسال موسیقی فجر که در تالار وحدت تهران برگزار شد در کنار تجلیل از محمد نوری، خواننده سرشناس ایرانی، به هشت هنرمند نشان درجه یک هنری اعطا شد. حسن کسایی، پشنگ کامکار، مهدی آذرسینا، و سید محمد میرزمانی از جمله این هنرمندان بودند.
نخستین جایزه قیصر امینپور در حوزه کلام موسیقی نیز به مجموعه «نیلوفرانه» برای اشعار (قیصر امینپور)، آهنگ (عباس خوشدل)، و خواننده آن (علیرضا افتخاری) اهدا شد.
در بخش موسیقی کلاسیک، دو گروه «نیواک» و «آرس نووا» به طور مشترک در رتبه نخست قرار گرفتند. در بخش موسیقی ارکسترال هم «ارکستر بادی تهران» رتبه نخست را به دست آورد.
همچنین در بخش موسیقی سنتی دو گروه «ژوان نو» و «آلان» به طور مشترک در مقام اول قرار گرفتند. و در بخش موسیقی پاپ گروه «ایده» به مقام اول رسید.
در این جشنواره که برای اولین بار در ماه آذر برگزار میشد، در حدود صد برنامه از گروههای موسیقی سنتی، محلی، پاپ، کلاسیک ایرانی و خارجی اجرا شد.
جشنواره موسیقی بیست و چهارم نیز همچون سالهای گذشته شامل بخشهای رقابتی، جنبی، ویژه و بینالملل بود.
بخش موسیقی پاپ نیز که امسال برای دومین بار به طور مجزا در برنامه جشنواره گنجانده شده بود، بیش از بخشهای دیگر مورد استقبال و توجه مخاطبین قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاریها، در حالی که صندلیهای برخی از سالنها خالی میماند، سالنهای گروههای پاپ مانند «رضا صادقی»، خواننده پاپ ایرانی، مملو از جمعیت بود، طوری که بسیاری کف سالن مینشستند.
در بخش بینالملل، هنرمندانی از کشورهای اتریش، فرانسه، رومانی، هلند، استونی و ترکیه در شاخههای موسیقی کلاسیک، مدرن، فولک و تکنوازی قطعاتی را اجرا کردند .
استادان موسیقی ایران چون محمدرضا لطفی، نوازنده برجسته تار، (همراه با گروه بانوان شیدا) و جلال ذوالفنون، آهنگساز و نوازنده سهتار، در کنار هنرمندان موسیقی پاپ ایران مانند احسان خواجهنوری، حمید حامی، محسن یگانه، رضا صادقی و علی لهراسبی نیز در بیست و چهارمین موسیقی فجر حضور داشتند.
همچنین ارکستر موسیقی ملی ایران به رهبری فرهاد فخرالدینی، آهنگساز سرشناس ایرانی، در روزهای آخر جشنواره قطعاتی را برای علاقهمندان موسیقی اجرا کرد.
چند گروه موسیقی بانوان نیز در قالب برنامههایی ویژه بانوان به هنرنمایی پرداختند که از جمله میتوان به گروههای «سایه»، «سرنا» به سرپرستی مهشاد بنکدار، ارکستر موسیقی «هنر زمان» به رهبری شهره جلالی قاجار و گروه «یاوران» به سرپرستی نوشین عقیقی و گروه «فرمان» به سرپرستی سارا علیپور اشاره کرد.
در برنامه امسال موسیقی فجر، همچنین بخشی به عنوان موسیقی انقلاب گنجانده شده بود و سرودهای زمان انقلاب در سالنهای انتظار، تالارها و در زمان استراحت میان دو بخش از بلندگوهای سالنها پخش میشد.
در طول جشنواره، سالنهای وحدت، رودکی، تئاترشهر، فرهنگسرای نیاوران، تالار بزرگ کشور، خانه هنرمندان، ارسباران و برج آزادی در اختیار گروههای موسیقی بود.
در روزهای اول جشنواره، گروه موسیقی فیوژن «تارهانا» (تارخانه) که ترکیبی از نوازندگان ایرانی، هلندی، ترکی و رومانیایی است به اجرای قطعات ترکیبی پرداختند. موسیقی این گروه تلفیقی از موسیقی نواحی بالکان، آناتولی و ملودی ترانههای کولیهای مرکز اروپاست.
در روزهای آخر جشنواره نیز ارکستر سمفونیک تهران به رهبری منوچهر صهبایی، در بخش جنبی، قطعاتی را اجرا کرد. همچنین ارکستر موسیقی نو به رهبری علیرضا مشایخی در سالن رودکی قطعاتی را نواخت.
در روز آخر جشنواره، ارکستر مجلسی «موتسارت» از اتریش قطعات کلاسیکی را اجرا کرد و گروه موسیقی امپرسیونیستی «پیاشر» از فرانسه در تالار وحدت برنامه اجرا کرد.
در طول جشنواره موسیقی فجر امسال، نشستهای تخصصی موسیقی نیز برگزار شد. به گزارش خبرگزاری فارس، مهدی آذرسینا، استاد موسیقی، وضعیت آموزش موسیقی در ایران را «مخدوش و آشفته» توصیف کرد. به نوشته فارس، استادان موسیقی چون مصطفی کمال پورتراب و هومان اسعدی طی نشستی عنوان کردند که به علت شیوه آموزش موسیقی در ایران «خلاقیت در موسیقی» وجود ندارد.
از گروههای موسیقی که در بیست و چهارمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر شرکت کردند میتوان به گروههای «مشکاتیان»، «خسروان»، «مدینا»، «مهرنوا»، «ترنج»، «لاویتا»، «کادانس»، «تنبورنوازان بیستون کرمانشاه»، «ساری تل» از عاشیقهای آذربایجان، گروه کر «پارسیان» و ارکستر کودکان ایرانزمین اشاره کرد.
منبع:رادیو فردا